Nationale Voorleesdagen van start bij SKOA

Woensdag 24 januari zijn de Nationale Voorleesdagen van start gegaan. Bij SKOA geven we veel aandacht aan lezen en voorgelezen worden. Daarom worden er tijdens de Nationale Voorleesdagen diverse leuke activiteiten georganiseerd om het (voor)lezen extra leuk te maken. Zo mochten kinderen bijvoorbeeld in pyjama komen om na een lekker ontbijtje met gevulde buikjes te luisteren naar Ssst! De tijger slaapt.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat voorlezen kinderen helpt om zich te verplaatsen in een ander. Een belangrijke cognitieve vaardigheid die hiermee ontwikkeld wordt. Voor peuters en kleuters is het vaak nog heel lastig om zich te verplaatsen in iemand anders. Voorlezen leert een kind kijken door de ogen van een ander. Het voorlezen van prentenboeken daagt kinderen uit om een onderscheid te maken tussen hun eigen percepties, intenties, overtuigingen en gevoelens en die van anderen. Door de situaties uit het boek in te beelden moeten ze zich verplaatsen in het personage van het boek. Volgens experts is dat de reden waarom voorlezen zich goed leent voor het oefenen van inlevingsvermogen.

De eerste levensjaren vormen de basis voor lezen en het leesplezier. Kinderen die van jongs af aan zijn voorgelezen blijven gemotiveerd om te leren lezen. Ze zijn taalvaardiger, begrijpen teksten beter en hebben meer succes op school dan kinderen die niet of heel weinig zijn voorgelezen. Daarom hebben we bij SKOA veel aandacht voor boeken, lezen en voorlezen.

Tijdens de Nationale Voorleesdagen organiseren diverse locaties van SKOA activiteiten die het lezen stimuleren. Zo worden kinderen bijvoorbeeld voorgelezen door kinderen van de nabijgelegen basisschool. Of krijgen ze een voorstelling die gaat over het boek Ssst! De tijger slaapt.

Klik op de afbeelding voor meer foto’s.

Naar het nieuwsoverzicht